دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
معصومه نصیری

حوزه/مدرّس و پژوهشگر سواد رسانه ای تصریح کرد: از جمله عوامل اصلی وقوع فاجعه کربلا می توان به سکوت و بی تفاوتی خواص و نیز جنگ روانی شدید دستگاه اُموی اشاره کرد.

دکتر معصومه نصیری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به لزوم توجه عمیق و تحلیلی رسانه ها به مساله کربلا و عاشورای حسینی اظهار داشت: در زمانه‌ ای که کذب و نیرنگ فراگیر، چهره جهان اسلام را پوشانده بود حقانیت از میانه حج، راهی سرزمینی شد که بنا بود تاریخ ساز و تا قیام قیامت سرخی خونش ضامن برافراشته بودن بیرق حق‌طلبی در عالم باشد.

وی افزود: با این حال، این سوال همواره مطرح است که چطور مردمان آن زمان، توانایی تشخیص میان حق و باطل را نداشتند و چگونه برای اقدام علیه فرزند پیامبر(ص) متقاعد شده بودند و به راستی اگر ما آن زمان می‌زیستیم در میان سپاه یزید قرار می داشتیم یا سپاه امام حسین(ع)!؟

این مدرس دانشگاه همچنین گفت: از این منظر باید نگاهی بیندازیم به شرایط حاکم بر افکار عمومی آن روزگار و شیوه‌های عملیات روانی و رسانه‌ای سردمداران آن زمان و تکنیک‌های اقناع مخاطبان جهت اقدام علیه فردی که حقانیتش از روز روشن‌تر بوده است.

وی ادامه داد: بی‌شک عملیات روانی از زمان خلقت انسان تا به امروز در شکل‌های گوناگون رایج و در دوران مختلف همواره در راستای جهت دهی به افکار عمومی جهت نیل به نتیجه‌ای خاص به‌کار برده شده است؛ در عملیات روانی، جنگ، جنگ کلمات و شایعات در راستای تزلزل عقل و تغییر رفتار و اعمال است.

وی همچنین خاطرنشان کرد: در آن دوران، حاکمان وقت سعی در القای دعو امام حسین(ع) برای خلافت و ریاست را داشتند و آنچه مورخان نگاشته‌اند حاکی از برجسته سازی ادعای غلط و پنهان سازی واقعیت یعنی مخالفت امام(ع) با تحریف‌ها و بدعت‌ها در دین از سوی حاکمان آن روزگار است.

نصیری افزود: قلب واقعیت‌ها، برجسته‌سازی، دروغ و انگاره‌سازی های صورت گرفته همگی در وارونه‌سازی حق و باطل و جا به جایی حقیقت و دروغ نقش آفرینی کردند و اینگونه بود که در کنار بمباران خبری علیه امام حسین(ع)، وعده‌های اعطای مقام و پاداش، بالابردن هزینه‌های حمایت از امام معصوم و... همگی سبب انحراف افکار عمومی از حق و حقیقت به ظلم و انحراف شد.

وی بیان داشت: دستگاه جور که تخصص ویژه‌ای در وارونه نمایی و تغییرات جدی در حوزه دین رسول الله(ص) داشت، با استفاده از همین تکنیک‌های عملیات روانی با برچسب زنی و خبیثانه‌ترین روش‌ها خود را نماینده دین معرفی کرده و امام (ع) را سدی در برابر اجرای دین حقیقی و دشمن با پیامبر(ص). این در حالی است که امام حسین (ع) بارها دغدغه خود را نه دستیابی به حکومت که مقابله با محو دین و ظهور بدعت عنوان کردند و بر احیای امر به معروف و نهی از منکر تاکید داشتند.

مدرس و پژوهشگر سواد رسانه ای همچنین افزود: در این میان اما سکوت خواص و بی تفاوتی آنها، به وقوع واقعه عاشورا کمک کرد، چه آن که واقعه عاشورا را باید محصول انحراف، سکوت، فریب و تحریف دانست.

وی گفت: عاشورا، زاییده جهل توأم با خودکامگی و زیاده‌خواهی مردمی بود که در این نقطه مهم تاریخی درست نیندیشیدند و دقیق اقدام نکردند.

وی همچنین ابراز داشت: در نهایت باید دانست که خون مطهر امام حسین(ع) و تفکر و مکتب ایشان، پیروز واقعی است، چرا که حقیقت از میان ظلمات سربرآورد و تا امروز روشنی‌راه جویندگان راه حق شده است. حرکت و رفتار امام حسین، رسانه‌ای به بلندا و عظمت تاریخ است و عاشورا عظیم‌ترین تولید رسانه‌ای با همه ویژگی‌های پیام و پیام‌رسانی و تاثیرات بر مخاطب تا ابد خواهد بود.

نصیری در خاتمه با اشاره به این که نباید تصویر کنیم این فریب‌کاری مختص آن دوران بوده است، گفت: این رویه امروز در سیل خروشان پیام‌ها و بازار داغ رسانه‌های نوین و شیوه‌های جدید عملیات روانی نیز وجود دارد. ما به این جمله باور داریم که کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا. تشخیص مرز میان حق و باطل و ناخواسته در خدمت ظلم قرار نگرفتن و تلاش برای حق و عدالت‌طلبی آن چیزی است که امروز اگر می‌خواهیم در صف دشمنان دین قرار نگیریم، باید سرلوحه بینش و منش ما باشد، چرا که بی گمان حسینی شدن فراتر از نظر، به عمل نیاز دارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha